Please use this identifier to cite or link to this item: https://ea.donntu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3285
Title: ПРИМЕНЕНИЕ СУПЕРПОЗИЦИОННО-АДДИТИВНОГО ПОДХОДА К ОПИСАНИЮ ТЕРМОДИНАМИЧЕСКИХ ПАРАМЕТРОВ ОБРАЗОВАНИЯ α-АМИНОКИСЛОТ
Other Titles: THE USAGE OF THE SUPERIMPOSEDADDITIVE APPROACH TO THE CALCULATION OF THE THERMODYNAMIC PARAMETERS OF FORMATION OF α-AMINO ACIDS
Authors: Фомина, Е.С.
Беляева, Елена Александровна
Высоцкий, Юрий Борисович
Keywords: α-аминокислоты
суперпозиционно-аддитивный подход
трансферабельность свойств
метод РМ3
энтальпия
молекулярные графы
ПАВ
α-amino acids
superimposed-additive approach
transferability of properties
PM3 method
enthalpy
molecular graphs
surfactants
Issue Date: 2011
Publisher: ДВНЗ "ДонНТУ"
Citation: Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: Хімія і хімічна технологія. - 2011. - Вип.16(184). - С.50-59.
Series/Report no.: Хімія і хімічна технологія;
Abstract: Aпробированный ранее на примере восьми классов монозамещенных алканов (спиртов, тиоспиртов, аминов, жирных карбоновых кислот, цис-моноеновых карбоновых кислот, нитрилов и простых эфиров муравьиной кислоты) суперпозиционно-аддитивный подход использован для расчета термодинамических параметров образования α-амнокислот с неразветвленным строением радикала и общей формулой CnH2n+1CHNH2COOH (n=5-15). Показано, что в рамках данного подхода значения энтальпии, абсолютной энтропии и энергии Гиббса образования α-амнокислот можно рассчитать как сумму соответствующих параметров аминов и карбоновых кислот за вычетом алканов. При этом из ряда применяемых суперпозиционно-аддитивных схем наиболее точно воспроизводят значения исследуемых параметров, полученных в результате прямого расчета в рамках полуэмпирического квантово-химического метода РМ3, схемы, характеризующиеся максимальным перекрыванием молекулярных графов.
Description: The superimposed-additive approach recently tested on the example of eight classes of monosubstituted alkanes (alcohols, thioalcohols, amines, saturated and cis-unsaturated carbon acids, nitriles and simple ethers of formic acids) was used for calculation of the thermodynamic parameters of formation of α-amino acids with unbranched radical and general formula CnH2n+1CHNH2COOH (n=5-15). It was shown that in the frameworks of this approach the values of the enthalpy, absolute entropy and Gibbs’ energy of α-amino acids formation can be calculated as the sum of values of corresponding parameters of amines and carbon acids without alkanes. Meanwhile, the schemes with maximal overlap of the molecular graphs give the most appropriate values of the thermodynamic parameters of α-amino acids formation comparing to the data obtained using the direct calculation in the frameworks of semiempiric PM3 method.
URI: http://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/3285
ISSN: 2074-6652
Appears in Collections:Випуск 16(184)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fomina.pdf247,24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.