Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://ea.donntu.edu.ua/jspui/handle/123456789/25975
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКапитанов, И.В.-
dc.date.accessioned2014-04-15T14:12:47Z-
dc.date.available2014-04-15T14:12:47Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.otherУДК 547.288.4:541.122:541.132-
dc.identifier.urihttp://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/25975-
dc.descriptionRegularities in change of acid-base properties of the hydroxylamine derivatives containing in their structure pyridine (pyridinium) fragment are determined. Its shown, that decrease of acid ionization constant values of the functional group occurs in the series (aldoximes / ketoximes pyridine series; I) > (N-methyl derivatives of aldoximes / ketoximes pyridinium series; II) > (N-hexadecyl derivatives aldoximes / ketoximes pyridinium series; III). Δ рКа (I–II) values of the amount of change decreases in the 2- > 4- > 3-substituted compound with the transition from (I) to (II). This is fully consistent with the laws of change of induction effect and conjugation for these substances. Δ рКа (II–III) values of the amount of change is virtually independent of the position of substitution and is ~ 0.7 – 0.8 units in the case of transition from non-micellar systems (II) to the comicellar systems (III / CTABr). This is suggests nonspecific influence on the process of micelle acid ionization oxime group. In general, apparent acidity constant (рКа) of the oxime group for comicellar systems (III / CTABr) at ~ 1.5 – 2.8 units lower than for the corresponding compounds (I). To the pyridine hydroxamic acids and the pyridinium series shows that the pKa determined spectrophotometrically by ~ 1.2 – 1.6 units less than the potentiometric titration method. This indicates the presence or unaccounted equilibria, or some features of the objects of study, providing the observed differences. Thus, the acidic ionization of hydroxamic acids of pyridine and pyridinium series proved to be more complex than previously assumed. Change in the acid-base properties of the transition from non-micellar hydroxamic acid pyridinium series to the system (micelle-forming hydroxamic acid / CTABr) is ~ 0.8 – 1.0 units.en_US
dc.description.abstractУстановлены закономерности изменения кислотно-основных свойств производных гидроксиламина, содержащих в своей структуре пиридиновый (пиридиниевый) фрагмент. Показано, что при переходе от альдоксимов (АО) и кетоксимов (КО) пиридинового ряда к АО и КО пиридиниевого ряда величины их рКа изменяются в полном соответствии с закономерностями изменения индукционного эффекта и эффекта сопряжения для этих веществ. Для сомицеллярных систем на основе амфифильных АО и КО наблюдаемые изменения неспецифичны и связаны с влиянием процесса мицеллообразования на кислотную ионизацию оксимной группы. Для гидроксамовых кислот пиридинового и пиридиниевого ряда установлено, что процесс их кислотной ионизации оказался более сложным, чем это предполагалось ранее.en_US
dc.publisherНаукові праці ДонНТУ. Серія: Хімія і хімічна технологія. - 2014. - Вип. 1(22). - С. 89-97en_US
dc.subjectпроизводные гидроксиламинаen_US
dc.subjectальдоксимыen_US
dc.subjectкетоксимыen_US
dc.subjectгидроксамовые кислотыen_US
dc.subjectкислотно-основные равновесияen_US
dc.subjectконстанта кислотной ионизацииen_US
dc.subjectспектрофотомерияen_US
dc.subjectпотенциометрическое титрованиеen_US
dc.subjecthydroxylamine derivativesen_US
dc.subjectaldoximesen_US
dc.subjectketoximesen_US
dc.subjecthydroxamic acidsen_US
dc.titleЗакономерности изменения кислотно-основных свойств производных гидроксиламина, содержащих в своей структуре пиридиновый (пиридиниевый) фрагментen_US
dc.title.alternativeREGULARITIES IN CHANGES OF ACID-BASE PROPERTIES OF THE HYDROXYLAMINE DERIVATIVES CONTAINING IN THEIR STRUCTURE PYRIDINE (PYRIDINIUM) FRAGMENTen_US
dc.typeArticleen_US
Розташовується у зібраннях:Випуск 1(22), 2014

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
10.pdf409,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.