Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://ea.donntu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2228
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorФомина, Е.С.-
dc.contributor.authorБеляева, Е. А.-
dc.contributor.authorВысоцкий, Ю.Б.-
dc.contributor.authorFomina E.-
dc.contributor.authorBelyaeva E.-
dc.contributor.authorVysotsky Yu.-
dc.date.accessioned2011-11-17T12:58:55Z-
dc.date.available2011-11-17T12:58:55Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.citationНаукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: "Хімія і хімічна технологія". Випуск 144 - Донецьк: ДонНТУ, 2009. - С. 29 - 41en_US
dc.identifier.other539.192-
dc.identifier.urihttp://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/2228-
dc.descriptionIn the frameworks of semiempirical PM3 method the conformation analysis of α–amino acids monomers with general formula CnH2n+1CHNH2COOH (where n=5−15) was carried out. The thermodynamic parameters of formation (enthalpy, entropy and Gibbs energy) were calculated for the received conformations of monomers. On the base of six optimized monomer structures the dimers with consecutive and parallel arrangement of functional groups were built (the tilt angle between hydrocarbon radical and phase interface was 81º). The thermodynamic parameters of dimerization (enthalpy, entropy and Gibbs energy) were calculated for the received structures of dimers. It has been shown that these quantities depend stepwise on the length of the hydrocarbon radical.-
dc.description.abstractВ рамках полуэмпирического метода РМ3 был проведен конформационный анализ мономеров α-аминокислот с общей формулой CnH2n+1CHNH2COOH (где n=5−15). Для полученных конформаций мономеров были рассчитаны термодинамические характеристики их образования (энтальпия, энтропия и свободная энергия Гиббса). На основе полученных шести оптимизированных структур мономеров (гидрофобный радикал молекул образует угол 81º к поверхности раздела фаз) были построены димеры с последовательным и параллельным расположением функциональных групп. Для данных структур димеров были рассчитаны термодинамические параметры (энтальпии, энтропии и энергии Гиббса) димеризации. Показано, что данные величины ступенчато зависят от длины углеводородного радикала.en_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherДонецький національний технічний університетen_US
dc.relation.ispartofseriesХімія та хімічні технології;3-
dc.titleКВАНТОВО-ХИМИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ ТЕРМОДИНАМИКИ ДИМЕРИЗАЦИИ α-АМИНОКИСЛОТ НА ПОВЕРХНОСТИ РАЗДЕЛА ФАЗ ВОДА/ПАРen_US
dc.typeArticleen_US
Розташовується у зібраннях:Випуск 144



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.