Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://ea.donntu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18452
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorФомина, Елена Сергеевна-
dc.date.accessioned2013-04-12T15:46:11Z-
dc.date.available2013-04-12T15:46:11Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.issn2074-6652-
dc.identifier.otherУДК 539.192-
dc.identifier.urihttp://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/18452-
dc.description.abstractСуперпозиционно-аддитивный подход, разработанный и апробированный ранее на примере монозамещенных алканов, использован для расчета термодинамических параметров образования и димеризации ПАВ, содержащих две функциональные группы, на примере α-гидроксикислот CnH2nOHCOOH (n=6-16). Показано, что данный подход позволяет рассчитать значения энтальпии, энтропии и энергии Гиббса образования и димеризации α-гидроксикислот, использую следующие схемы: 1) «α-гидроксикислота = спирт + карбоновая кислота – алкан» и 2) «α-гидроксикислота = α-аминокислота + спирт – амин». При этом из ряда применяемых суперпозиционно-аддитивных схем наибольшей точностью воспроизведения значений исследуемых параметров, полученных в результате прямого расчета с помощью полуэмпирического квантово-химического метода РМ3, характеризуются схемы с максимальным наложением молекулярных графов исследуемых соединений. Кроме того, установлено, что схемы, использующие в своей основе соединения максимально близкие по структуре с соединениями, параметры которых необходимо найти, дают наиболее точные результаты.en_US
dc.description.sponsorshipThe superposition-additive approach developed and exploited earlier on the example of monosubstituted alkanes was used to calculate the thermodynamic parameters of formation and dimerization of α-hydroxy acids CnH2nOHCOOH (n=6-16) which contain two functional groups. It was shown that this approach is capable of calculation the values of enthalpy, entropy and Gibbs’ energy of α-hydroxy acid formation and dimerization using the next schemes: 1) “α-hydroxy acid = alcohol + carboxylic acid – alkane” or 2) “α-hydroxy acid = α-amino acid + alcohol – amine”. The schemes with maximal cross-section area of the molecular graves give the most appropriate values of the thermodynamic parameters of α-amino acids formation comparing to the data obtained using the direct calculation in the frameworks of semiempiric PM3 method. In addition it was found that the schemes using in their basis compounds with the closest structure to the compounds parameters of which are to be found give the most precise results. However, the superposition-additive approach does not completely reproduce the increments of intra- and intermolecular interactions between functional groups of α-hydroxy acid molecules via corresponding interaction increments of the compounds involved in one or another superposition-additive scheme. This causes the presence of systematic error of description of thermodynamic parameters of α-hydroxy acid formation and dimerization. Account of the mentioned error allows assessing the thermodynamic parameters of α-hydroxy acid formation with the next values of the standard deviations: 0.02 kJ/mol for enthalpy, 0.70 J/(mol•K) for entropy and 0.24 kJ/mol for Gibbs’ energy. The standard deviations for enthalpy, entropy and Gibbs’ energy of dimerization were calculated to be 0.10 kJ/mol, 3.36 J/(mol•K) and 0.99 kJ/mol correspondingly.en_US
dc.publisherДонецк, ДонНТУen_US
dc.relation.ispartofseriesНаукові праці ДонНТУ;Серія: Хімія і хімічна технологія, 2013. - Вип.2(21). - С.28-40-
dc.subjectα-гидроксикислотыen_US
dc.subjectдифильные соединенияen_US
dc.subjectсуперпозицияen_US
dc.subjectтрансферабельностьen_US
dc.subjectаддитивностьen_US
dc.subjectметод РМ3en_US
dc.subjectтермодинамические параметры образованияen_US
dc.subjectдимеризацияen_US
dc.subjectα-hydroxycarboxylic acidsen_US
dc.subjectamphiphilic compoundsen_US
dc.subjectsuperpositionen_US
dc.subjecttransferabilityen_US
dc.subjectadditivityen_US
dc.subjectPM3 methoden_US
dc.subjectthermodynamic parameters of formationen_US
dc.subjectdimerizationen_US
dc.titleОЦЕНКА ТЕРМОДИНАМИЧЕСКИХ ПАРАМЕТРОВ ОБРАЗОВАНИЯ И ДИМЕРИЗАЦИИ α-ГИДРОКСИКИСЛОТ В РАМКАХ СУПЕРПОЗИЦИОННО АДДИТИВНОГО ПОДХОДАen_US
dc.title.alternativeTHE ASSESSMENT OF THE THERMODYNAMIC PARAMETERS OF FORMATION AND DIMERIZATION OF α-HYDROXY ACIDS USING THE SUPERPOSITION-ADDITIVE APPROACHen_US
dc.typeArticleen_US
Розташовується у зібраннях:Випуск 2(21)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
fomina.pdf429,15 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.