Please use this identifier to cite or link to this item: https://ea.donntu.edu.ua/jspui/handle/123456789/22252
Title: Вывод гипотез о составе и свойствах объектов на основе аналогии
Other Titles: Formation of hypotheses about composition and properties of objects by the inference based on analogy
Authors: Гладун, В.П.
Величко, В.Ю.
Киселева, Н.Н.
Москалькова, Н.М.
Gladun, V.P.
Velichko, V.J.
Kiseljova, N.N.
Moskalkova, N.M.
Issue Date: 2000
Publisher: ДонНТУ, ИПИИ «Наука і освіта»
Citation: Вывод гипотез о составе и свойствах объектов на основе аналогии // Искусственный интеллект. - 2000. - № 1. - С. 44-52.
Abstract: Статья посвящена проблемам применения вывода по аналогии для формирования гипотез о свойствах и составе сложных объектов. Эффективность решения аналитических задач на основе вывода по аналогии зависит от способа оценки аналогии и структуры, используемой для представления знаний. В связи с этим, предложена сетевая структура для реализации методов вывода по аналогии. Эта структура использована в системе ANALOG для проектирования состава сложных объектов, в частности состава химических соединений, имеющих заданные свойства.
Description: The paper deals with problems of application of the inference based on analogy for making hypotheses about properties and composition of objects. The following thesis is emphasized: effectiveness of analytical problems solution on the basis of analogy methods depends on both the way of analogy estimation and the structure used for knowledge representation. In this context the network structure for implementation of analogy methods is suggested. This network is used in the ANALOG system for designing composition of complex objects, for example composition of chemical compounds having predefined properties.
URI: http://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/22252
Appears in Collections:Журнал "Штучний Інтелект"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ВЫВОД ГИПОТЕЗ О СОСТАВЕ И СВОЙСТВАХ.pdf429,85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.