Please use this identifier to cite or link to this item: https://ea.donntu.edu.ua/jspui/handle/123456789/25985
Title: Определение бензойной и сорбиновой кислот в продуктах питания методом мицеллярной жидкостной хроматографии
Other Titles: DETERMINATION OF BENZOIC AND SORBIC ACIDS IN FOODSTUFFS BY MICELLAR LIQUID CHROMATOGRAPHY
Authors: Купчик, Е.Ю.
Keywords: мицеллярная жидкостная хроматография
консерванты
micellar liquid chromatography (MLC)
preservatives
Issue Date: 2014
Publisher: Наукові праці ДонНТУ. Серія: Хімія і хімічна технологія. - 2014. - Вип. 1(22). - С. 157-163
Abstract: Описана методика мицеллярной жидкостной хроматографии для разделения и определения 2 веществ-консервантов: бензойной кислоты (ВА) и сорбиновой кислоты (SA). В ходе разработки соответствующей методики подобран состав гибридного мицеллярного элюента. Разделение эффективно при использовании подвижной фазы, состоящей из 0,05 М додецилсульфата натрия (ДСН), 1% п-пентанола, хлоридной кислоты (рН≈3) на октадецилсиликагеле С18. Длина волны детектирования соответствует 240 нм. При соблюдении условий разделение всех компонентов возможно за 11 мин. Определены аналитические характеристики разделения: предел детектирования, диапазон линейности и воспроизводимость. Правильность результатов подтверждена апробацией методики на различных продуктах питания.
Description: A MLC method that allows the separation and simultaneous determination of 2 preservatives: benzoic acid (BA) and sorbic acids (SA) is described. In developing an appropriate methodology was selected the hybrid micellar eluent. The separations were effected by using an mobile phase containing 0.05 M sodium dodecyl sulphate (SDS), 1% n-pentanol, chloric acid (pH≈3) with an octadecyl silica column C18. The detector wavelength was set at 240 nm. Under these conditions, separation of the 2 componants was achieved in less than 11 min. Analytical characteristics of the separation such as limit of detection, linear range and reproducibility were evaluated. The correctness of the results was confirmed by a number of techniques approbation of foods containing.
URI: http://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/25985
Appears in Collections:Випуск 1(22), 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
19.pdf285,14 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.