Please use this identifier to cite or link to this item: http://ea.donntu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/3427
Title: Оптимизация процесса экстракции биосурфактантов, синтезированных бактериями рода Rhodococcus
Other Titles: OPTIMISATION FOR ISOLATION OF SURFACE-ACTIVE COMPOUNDS SYNTHESIZED BY BACTERIA OF THE GENUS RHODOCOCCUS
Authors: Карпенко, Е.В.
Прыстай, М.В.
Макитра, Р.Г.
Пальчикова, Е.Я.
Keywords: экстракция
многопараметровые уравнения
биосурфактанты
Rhodococcus
extraction
multiparmeter linear equations
biosurfactants
Rhodococcus
Issue Date: 2011
Publisher: ДВНЗ «ДонНТУ»
Citation: Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: Хімія і хімічна технологія. – 2011. – Вип.17(187). – С.124-128.
Series/Report no.: Хімія і хімічна технологія;
Abstract: Установлено, что штамм Rhodococcus ruber УКМ Ас-288 является эффективным продуцентом клеточно-связанных биосурфактантов. Изучен процесс экстракции биосурфактантов из клеток бактерий данного штамма с использованием 14 растворителей. Установлено, что зависимость между физико-химическими характеристиками экстрагентов и количеством экстрагируемых биосурфактантов может быть описана посредством многопараметровых линейных уравнений, причем определяющим является влияние полярности и мольного объема экстрагента. Влияние специфической сольватации является малозначимым.
Description: Process of extraction of biosurfactants from Rhodococcus ruber УКМ Ас-288 bacterium cells by 14 organic solvents was studied. It was determined that the dependence between physico-chemical characteristics of the extractants and the quantity of the extracted biosurfactants can be described by multiparmeter linear equations, at that the influence of the polarity and the mole volume of the extractants play a main role in these process. The influence of specific solvation is minimal.
URI: http://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/3427
ISSN: 2074-6652
Appears in Collections:Випуск 17(187)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Karpenko.pdf132,32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.