Please use this identifier to cite or link to this item: http://ea.donntu.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/10319
Title: ОПРЕДЕЛЕНИЕ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ ВОЗМОЖНОСТЕЙ УМЕНЬШЕНИЯ ШЕРОХОВАТОСТИ ПОВЕРХНОСТИ ПРИ АБРАЗИВНОЙ ОБРАБОТКЕ
Other Titles: ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗМЕНШЕННЯ ШОРСТКОСТІ ПОВЕРХНІ ПРИ АБРАЗИВНІЙ ОБРОБЦІ
DETERMINATION OF TECHNOLOGICAL POSSIBILITIES FOR REDUCING OF SURFACE ROUGHNESS WITH ABRASIVE MACHINING
Authors: Нежебовский, В.В.
Nezhebovskyy VV
Keywords: уменьшение шероховатости обрабатываемых поверхностей
абразивной обработке
закономерности формирования шероховатости
параметр шероховатости поверхности
доводки свободным абразивом
Issue Date: 2009
Publisher: ДонНТУ
Citation: Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: машинообладнання. Випуск 6 Донецьк, ДонНТУ, 2009, 249 с.
Series/Report no.: Выпуск;6
Abstract: The paper presents the results of studies of surface roughness during abrasive machining. It is revealed the regularities of formation of roughness on the surface with the free abrasive tuning. Analytical dependences for calculation of the parameters of surface roughness using the theory of probability are obtained. It is shown that the main way of reducing surface roughness during free abrasive tuning is to increase the number of grains. Reasons for limiting the possibility of a significant reduction of surface roughness in fine-tuning and grinding operations (at stage of dead-stop grinding) are substantiated. The efficiency of application of the results obtained in practice is demonstrated.
Description: В работе приведены результаты исследований шероховатости поверхности при абразивной обработке. Раскрыты закономерности формирования шероховатости по- верхности при доводке свободным абразивом. Получены аналитические зависимости для расчета параметров шероховатости поверхности с использованием положений тео- рии вероятностей. Доказано, что основным путем уменьшения шероховатости поверх- ности при доводке свободным абразивом является увеличение количества работающих зерен. Обоснованы причины, ограничивающие возможности существенного уменьшения шероховатости поверхности на операциях доводки и шлифования (на этапе выхаживания). Показана эффективность применения полученных результатов на практике.
URI: http://ea.donntu.edu.ua/handle/123456789/10319
Appears in Collections:2009_Випуск 6

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nezhebovskyy VV.pdf165,78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.